Odlučili ste biti sam svoj gazda i upustiti se u avanturu poduzetništva? Čestitamo vam na prvoj i najvažnijoj odluci. Pred vama je još niz odluka koje morate donijeti, a uspješnost vašeg poslovanja uvelike će ovisiti o kvaliteti poslovnog plana kojega ćete na početku napraviti. Kako bismo vam olakšali na početku vašeg puta u poduzetničke vode, u nastavku vam donosimo nekoliko smjernica koje će vam pomoći pri pokretanju vlastitog posla.

Prvo pitanje koje bi trebali postaviti sami sebi je: „Koliku želim imati plaću?“. Odgovor na ovo pitanje, ukoliko ste realni u željama, može vam biti dobar orijentir i  temelj za motivaciju. Ako niste zadovoljni prihodima, teško je ostati motiviran i zadovoljan. Pomnožite troškove s dva i pol i to je ono što trebate prihodovati.

Nakon što ste si zadali cilj, morate se odlučiti za pravni oblik  – d.o.o., j.d.o.o. ili obrt. Svaki od navedenih oblika ima svoje prednosti i nedostatke, a vi morate odabrati što je najbolje za vaše poslovanje.

Prednost tvrtke je neograničen broj djelatnosti koji se može registrirati, dok su nedostaci plaćanje PDV-a čim se izda račun, komplicirano knjigovodstvo, plaća se članarina HGK-u…

S druge strane, obrt je moguće jeftino i brzo osnovati, ne mora se pravdati podizanje novca sa žiro računa, jeftinije je i jednostavnije knjigovodstvo, a PDV se plaća po naplati. Nedostatak je što se dio doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje mora plaćati čak i ako ste negdje zaposleni, a za dugovanje iz obrta odgovara se svojom privatnom imovinom. Moguće je unositi samo osam djelatnosti, a za svaku onaj tko otvara obrt mora imati odgovarajuću stručnu spremu ili zaposlenog djelatnika koji je ima.

Mislite li da je obrt idealan pravni oblik za vaše poslovanje, svakako pratite sljedećeg tjedna Novosti na Billy web stranici jer vam donosimo korake za otvaranje obrta. Čitamo se!

Vaš Billy tim